2014021513142486485

(Julkaistu 30.9.2010)

Täytyy sanoa, että ensikädessä tuntuu Espanjan yleislakon olleen melkoinen pettymys. Myös Barcelonassa useat kauppiaat kieltäytyivät sulkemasta oviaan keskiviikoksi, mutta alueilla joissa naapurustokomiteoilla ja anarkisteilla on edelleen vahva asema, pitivät lakkovartiot huolen etteivät kaupat auenneet. Lisäksi nähtiin lukuisia pienryhmä-aktioita, sabotaasia ja mellakoita. Yksi suurimmista haasteista – julkisen liikenteen pysäyttäminen – onnistui myös Barcelonassa. Emme ole vielä saaneet tarkkoja lukuja juuri mistään, joten päivitän artikkelia lähipäivinä.

Meille anarkisteille yleislakkopäivä alkoi kun kello löi 12 ja samalla minuutilla olimme jo kokoontuneet noin sadan ihmisen voimin Casc Anticin barrioon aivan vanhan kaupungin ytimessä. Joukkio oli kirjava ja se koostui niin alueen anarkisteista ja talonvaltaajista kuin myös viittäkymppiä lähentelevistä vanhoista CNT:n militanteista ja siirtolaisista. Tunnelma oli upea alusta alkaen ja ihmiset ottivat lakkovartio-tehtävän erittäin vakavasti – Casc Antic tulisi olemaan suljettu seuraavan vuorokauden. Ensimmäinen tehtävä oli sulkea baarit, jotka uhmasivat lakon virallista alkamisaikaa puolilta öin. Kymmenessä minuutissa oli ensimmäiset kaksi baaria tyhjentyneet, kun äänekäs satapäinen ryhmä teki selväksi että yleislakosta ei tulla luistamaan. Ainoastaan yhdessä yli kymmenestä baarista – jotka ovensa Casc Anticissa sulkivat – nähtiin pieniä yhteenottoja, kun portsarit erehtyivät leikkimään sankaria ja saivat nopeasti huomata olevansa pahasti alakynnessä. Useat baarinpitäjät eivät edes tienneet lakosta tai muistaneet sitä, mutta siitä kuultuaan lähtivät he suosiolla kotiin nukkumaan. Kahden tunnin kierros Casc Anticissa jätti myös jälkeensä lukemattomia graffiteja ja iskulauseita, sabotoituja pankkeja ja selvän varoituksen yrityksille jotka aikoivat rikkoa lakkoa.

Yrityksiä jotka ilmoittivat jo ennen lakkoa etteivät osallistu siihen ei unohdettu. Näitä olivat muun muassa ruokakaupat Mercadona, Dia ja Caprabo sekä muutamat pankit kuten Caixa Catalunya. Nämä olivatkin lukuisten sabotaasiaktioiden kohteina pitkin päivää ja taloudelliset menetykset ovat varmasti olleet tuntuvia. Via Laietanalla, yhdellä keskustan pääkaduista, anarkistien lakkovartio hyökkäsi aamulla Caixa Catalunyaan spray-maalien kanssa ja täytti pankin aulan, lasiovet ja pankin ulkoseinän iskulauseilla. Myös Casc Anticin lakkovartio teki kierrostaan aamun tunteina ja reilut kymmenen kauppaa jotka yrittivät rikkoa lakkoa suljettiin, toisia rankaistiin vapauttamalla tavaraa ja jakamalla ne ihmisten kesken. Lakkovartiot Eixamplen, Clotin ja Poble Noun barrioista yhdistivät myös voimansa aamupäivällä ja hyökkäsivät Mercadonaan, jossa tavaroita rikottiin ja vapautettiin (video2). Mercadona on kuuluisa työläisten sortamisesta Espanjassa, joten moni oli odottanut pääsevänsä antamaan opetuksen yritykselle. Sama ryhmä valtasi myös hienostohotellin joksikin aikaa jättäen jälkeensä runsaasti materiaalista tuhoa.

20100930100455748_1

Kiireisen yön ja aamun jälkeen ohjelma jatkui Yhtenäisyys-mielenosoituksella puolen päivän jälkeen. Siihen otti osaa anarkistit ja muutama pieni sosialistiryhmä Kataloniasta. Ihmisten alkaessa muodostautua etubanderollien taakse alkoi jo käydä selväksi että kyseessä tulisi olemaan konfrontatiivinen mielenosoitus, useiden vetäessä huiveja kasvoilleen. Kulkueen lähdettyä liikkeelle Placa Catalunyalta oli paikalla noin 5000 ihmistä. Vain sadan metrin jälkeen alkoivat tunteet kuumeta kun Mossos d’esquadran (Katalonian autonominen poliisi) mellakkajoukot katkaisivat tien La Ramblalle, johon mielenosoitus oli ollut matkalla. “Poliisit – murhaajat ja kiduttajat”-huutojen ja pienen tuuppimisen jälkeen suunta otettiin kohti Placa Universitatia ja matkalla ihmiset alkoivat rakentaa barrikaadeja tielle hidastaakseen Mossojen etenemistä.

Placa Universitat oli näyttämönä päivän oudoimmalle tapaukselle. Kun valtava ihmismassa oli jatkamassa matkaansa aukiolta Mossot jälleen katkaisivat tien. Tätä eivät ihmiset enää sulattaneet vaan satojen ihmisten ryhmä kulkueen kärjessä alkoi päättäväisesti kulkea kohti poliisilinjoja aikomuksenaan murtautua siitä läpi. Tästä alkoivat yhteenotot, jotka loppuivat vasta myöhään illalla. Pari tuntia myöhemmin Mossojen edustaja sanoi olleensa aidosti yllättynyt siitä “kuinka voimalla ihmiset hyökkäsivät kimppuumme.” Samaan aikaan Mossojen pamppu – ja kumiluotisateen kanssa hyökkäsi pienempi ryhmä paikalla olleen poliisiauton kimppuun hajottaen ikkunat ja sen jälkeen sytyttäen sen tuleen. Tätä tuskin kukaan Barcelonan poliittista historiaa tunteva pitää yllättävänä, mutta se miksi Guardia Urbanan poliisit – jotka itse seisoskelivat viereisellä kujalla kymmenien metrien päässä – olivat hylänneet autonsa keskelle tietä jota pitkin tiesivät mielenosoituksen kulkevan on arvoitus. Moni on ollut tapahtuman jälkeen sitä mieltä, että poliisi jätti auton “syötiksi” saadakseen oikeutuksen mahdollisimman moniin pidätyksiin, jotka alkoivat heti heidän saatua mellakoinnin kuriin.

kemakoche

Vaikka poliisi saikin ihmiset hajaantumaan Placa Universitatilta melko pian – käyttäen erittäin raakaa taktiikkaa – ei tämä suhteellinen rauha kestänyt kauaa. Yksi syy miksi poliisiauton hylkäämisen uskotaan olleen suunniteltua, oli se että paikalliset anarkistit ja talonvaltaajat olivat nolanneet Barcelonan päättäjät 25.9. kun laiton, täysin salassa viranomaisilta pysynyt tuhannen ihmisen mielenosoitus päätyi valtaamaan myös Placa Catalunyalla sijaitsevan jättimäisen Banco Español de Crediton hylätyn konttorin. Kun Mossot yhdessä Guardia Urbanan kanssa olivat saaneet Placa Universitatin ja lähikadut rauhoittumaan, alkoivat he kerääntyä todella suurella kalustolla ja satojen poliisien voimalla kyseisen rakennuksen lähimaastoon. Noin kolmen maissa iltapäivällä häätöoperaatio alkoi osan ihmisistä taistellessa kivin ja pulloin Mossoja vastaan, monen häipyessä paikalta hakatuksi tulemisen pelossa. Pian myös talon tukijat järjestäytyivät uudelleen lähikaduille sytyttäen barrikaadeja palamaan ja heitellen poliisia millä ikinä käteensä saivat. Tällä hetkellä tiedämme ainakin 33:n ihmisen joutuneen pidätetyksi eilisten rientojen aikana, todennäköisesti luku tulee vielä kasvamaan.

Vaikka reformistiset liitot ja muut Pomojen/Pääoman/Valtion kätyrit onnistuivat pilaamaan yleislakkoa ja viemään siltä parhaan terän, oli se kokemuksena erittäin mielenkiintoinen. Ihmisten omatoiminen organisoituminen lakkovartoiden osalta ja tietenkin barcelonalaisten taisteluhenki myöhemmin illalla oli todella vaikuttavaa.

Päivityksiä pidätyksistä ja lakon taloudellisista vaikutuksista myöhemmin, nyt on aika levätä hetki.

Pääomaa ja Valtiota vastaan!

Syyttelyä viranomaisten välillä ja isku fasisteja vastaan (päivitys samalta illalta)

Kauaa ei tarvinnut odottaa että Barcelonan viranomaiset alkoivat syyttelemään toisiaan eilisistä Espanjan yleislakkoon liittyneistä mellakoista. Yhteensä 43 ihmistä pidätettiin Barcelonassa, 50 ihmistä loukkaantui, joista 33 Mossoja (poliisi) ja ensimmäiset arviot mellakoiden aiheuttamista taloudellisista tuhoista on 262 500 euroa. Katalonian hallituksen sisäministeri Joan Saura sanoi että tuomarin olisi pitänyt myöntää poikkeuslupa vallatun pankin häätämiseen ennen 29. päivää, johon mennessä anarkistit olivat “muuttaneet tilan radikalismin kehdoksi.” Tila vallattiin 25. päivä syyskuuta ja se häädettiin eilen sen jälkeen kun Mossojen päätös blokata anarkistien mielenosoitus käynnisti rajuimmat mellakat vuosiin.

Itse asiassa kyseinen tuomari, jonka nimeä artikkelissa ei mainita, oli ainoa joka toimi kuten hänen oletetaankin toimivan, nimittäin lain mukaan. Pankin omistaa yksityinen taho, joten virallisesti juttu olisi pitänyt viedä siviilioikeuteen. Me tosin arvelimmekin etteivät viranomaiset tule pelaamaan sääntöjen mukaan, miksi he niin tekisivät, hehän ovat valehtelemisen mestareita.

Miguel Angel Fraile CCC:stä, joka puolustaa lähinnä kapitalistien oikeuksia ja uusliberalismia meni lausunnoissaan vielä pidemmälle ja muun muassa totesi että suurilta osin illan väkivaltaisuuksista olivat vastuussa ulkomaalaiset “rikolliset.” Pidätettyjen joukossa oli saksalaisia, brittejä, tanskalaisia, italialaisia, venezuelalaisia, romanialaisia, portugalilaisia, turkkilaisia, ranskalaisia ja meksikolaisia. Fraile korostikin että “ulkomaalaisten osuus oli 40%” ja että “he eivät edusta katalonialaisia arvoja, eivätkä edistä millään tavalla työläisten – joita he väittävät puolustavansa – asemaa.” En tiedä esittääkö Fraile vain typerää, koska kaikki tietävät että Barcelonassa asuu lukemattomien eri kansallisuuksien edustajia, jotka ovat esimerkiksi mukana anarkistiliikkeessä ja talonvaltausliikkeessä, enkä minä ainakaan ole kuullut niin sanottujen “mellakkaturistien” saapumisesta kaupunkiin.

20100930223914773_2

Myös Mossos d’Esquadraa edustavan ammattiliitto CCOO:n edustaja Toni Castejon sanoi että “meillä on Barcelonassa suuri ongelma anarkistiliikkeen kanssa […] joka vaikuttaisi olevan kasvamassa jälleen.” Hän myös vaati että kaupunki ottaisi käyttöön nollatoleranssin poliittisen sabotaasin ja militanttien mielenilmausten kohdalla. “Tällä hetkellä poliisin heittämisestä kivellä saattaa selvitä 100:n euron sakoilla,” hän sanoi La Vanguardia-lehdelle. Castejon on tainnut unohtaa esimerkiksi Cas Kubotanina tunnetun tapauksen, jossa paikallinen tuomioistuin antoi barcelonalaiselle valtaajalle kahden ja puolen vuoden tuomion hänen annettuaan nyrkiniskun yhdelle Mossoista, jotka hyökkäsivät valtaajien mielenosoituksen kimppuun.

Samaan aikaan kun mellakat raivosivat Barcelonan keskustassa eilen, hyökkäsi noin parikymmentä ihmistä La Europa-kirjakauppaa vastaan Gracian alueella. Uutiset kertovat että paikallisen uusnatsi Pedro Varelan omistama liike tuhottiin lähes täysin. Omistaja Pedro Varela odottaa linnatuomiota kansanmurhat hyväksyvän materiaalin levittämisestä. Liike on pistetty remonttiin useita kertoja sen historian aikana.

Fasismi, kapitalismi – kaikki samaa paskaa. Ja herra Frailelle tiedoksi että me olemme internationalisteja. Voitte työntää katalonialaiset arvonne hanuriin!

libreriaeuropa