14011268072123

(Julkaistu 31.5.2014)

Toukokuun 26. päivän aamuna Mossos d’Esquadran poliisit pääsivät viimein toteuttamaan kauan odotettua Can Vies – sosiaalikeskuksen häätöä Santsin lähiössä, Barcelonassa. Can Vies oli varmasti yksi maailman tunnetuimmista ja arvostetuimmista squateista, jonka yhteys sitä ympäröiviin ihmisiin on viimeistään nyt tullut selväksi, kun mellakat ja mielenosoitukset jatkuvat edelleen kaksi päivää häädön tapahduttua. Can Vies oli toiminut samassa tilassa 17 vuotta.

Häätö tapahtui sunnuntai-aamuna, sateisena päivänä. Poliisi rullasi alueelle mukanaan kaivinkone, joka oli tarkoitus tuhota sosiaalikeskus saman tien uuden valtauksen estämiseksi. Tämä varmasti olisikin tapahtunut, jos tilaisuus olisi annettu. Talon sisältä kiinniotettiin 12 ihmistä, mutta osa vapautettiin pian. Kaksi ihmistä ollaan pidätetty poliisin mukaan “virkavallan vastustamisesta”.

Ensimmäiset yhteenotot alkoivat heti kaivinkoneen saavuttua, kun naapurit ja valtaajat yrittivät estää sen etenemisen ja kytät alkoivat heilutella pamppujaan, espanjalaiseen tapaan turhempia tähtäämättä.

Tämän jälkeen alkoi päivän ensimmäinen mielenosoitus häätöä vastaan, jonka jälkeen alkoivat barrikadit nousta Placa de Santsin ympärille ja naamioidut demottajat polttivat katalonialaisen tv-kanava tv3:n pakun. Yhteenotot jatkuivat päivän aikana ja poliisit sanoivat myös naapureiden heitelleen heitä esineillä parvekkeilta. Kymmeniä pankkeja tuhottiin päivän ja seuraavan yön aikana, kun vielä illalla järjestetty demo päättyi rajuihin mellakoihin. Mossot ovat jälleen käyttäneet kumiluoteja ihmisiä vastaan, vaikka niiden käyttö kiellettiin Huhtikuun viimeisestä päivästä lähtien. Jo tällöin mossot ilmoittivat että he edelleen käyttäisivät kumiluoteja “hätätilanteissa”. Tämä kelvannee kuvaukseksi mellakoinnin tasosta, Sants näyttäisi todella olevan sodassa.

Graves-disturbios-y-agresiones_54408378905_53699622600_601_341

Tänään 28.5. uutisia edelleen tipahtelee alueelta ja päivittelen artikkelia sitä mukaa kun uutta tietoa tulee. Viime yönä tuikattiin tuleen kaivinkone, jota oltiin käytetty talon purkamiseen, joten tasitelu selvästikin jatkuu. Samoin paikallishallituksen toimisto oltiin vallattu eilisen aikana, mutta valtaajat häädettiin pian.

2014052909271821292

(29.5.) Mellakoiden vahingot ovat lehtitietojen mukaan nousseet jo 150.000 euroon, joka sekin vaikuttaa alhaiselta kun ottaa huomioon TV3:n auton, sekä Can Viesiä purkaneen kaivinkoneen polttamisen. Eilen 28.5. eri barrioiden blokit tekivät tiensä Santsiin ja kello 21.00 maissa oli Placa de Santsilla noin 7000 ihmistä. Hieman myöhemmin alkoivat jälleen hyökkäykset poliisia vastaan ja barrikadien rakentaminen, kaupunki on sanonut että jo 200 roskasäiliötä on mennyt savuna ilmaan, niiden jouduttua osaksi Santsin joka nurkkaan nousseita barrikadeja.

Pidätysten määrä on noussut noin 30 ihmiseen, tarkkaa määrä ei ole juuri tällä hetkellä tiedossa. Ainakin kuusi poliisia loukkantui kolmannen yön aikana.

1401300601_770170_1401347347_sumario_normal

Mellakat ovat myös levinneet muihin kaupunginosiin kuten Gracia, Clot, Sant Andreu, Nou Barris ja Poble Nou. Eilen nähtiin tukidemoja ainakin Burgosissa, Bilbaossa, Madridissa ja 50 eri paikkakunnalla Katalonian alueella. Burgosissa, Gamonalin kaupunginosassa tapahtunut torjuntavoitto shoppailu-bulevardia vastaan on innostanut ihmisiä ja nyt puhutaankin että Sants tulee olemaan “Seuraava Gamonal” ja ilmeisesti naapurusto tukee edelleen taistelun jatkamista.

Kaupungin päättäjät ovat tarjonneet neuvotteluja squattaajien kanssa, mutta vain jos “väkivalta lopetetaan”. Valtaajat ovat kieltäytyneet. Päättäjät ovat myös väittäneet että mellakoiden takana on “2000 väkivaltaista radikaalia”. Ennemmin voisi sanoa, että kaupungissa on 2000 ihmistä jotka juuri radikalisoituivat nähdessään vuodesta 1997 asti toimineen tilansa raunoina.

Mellakat ovat olleet rankat ja niiden luonne on ollut erittäin hyökkäävä myös poliisia kohtaan. Poliiseja on jouduttu jo tuomaan eri osista Espanjaa tukemaan Mossos d’Esqudran poliiseja. Tämä ei todellakaan ole ensimmäinen kerta kun “pommien kaupunki” karkaa paikallisen poliisin kontrollin ulkopuolelle. Myös Molotovin cocktailit ovat olleet käytössä, joten niiden käyttö Barcelonan demoissa on ilmeisesti jälleen vakiintunut pitkän tauon jälkeen.

kanvies

Tänään 30.5. näyttää että mellakat ovat nyt pienellä tauolla, eilen illalla nähtiin jälleen pieni mielenosoitus ja pienet ryhmät polttivat muutaman roskasäiliön ja hyökkäsivät tulella Banco Popularin tilaa vastaan. Verrattuna edellisiin öihin oli tunnelma kuitenkin melko rauhallinen. Mikään ei kuitenkaan ole ohi, vaan huomenna lauantaina nähdään iso mielenosoitus poliisin heivaamiseksi helvettiin Santsin lähiöstä ja se tulee alkamaan blokeilla kaikista kaupungin barrioista ja ne tulevat yhteen Placa Universitatilla, keskustassa. Tästä odotetaan erittäin mielenkiintoista. Noin 2000 poliisia on kuulemma jo saapunut kaupunkiin estääkseen uudet mellakat.

Barcelona: Can Vies efekti jatkuu vahvana

Burgosin kaupungissa voitettu taistelu bulevardin rakentamista vastaan on antanut myös vallatun sosiaalikeskus Can Viesin puolustajille voimia julistaa täysi sota kaupungin päättäjiä vastaan Barcelonassa, kampanja on ottanut nimekseen “Efecte Can Vies”. Kun pian viikko on kulunut squatin häädöstä, on kaupunki jo joutunut lopettamaan rakennuksen purkamisen ja kutsunut valtaajia neuvottelupöytään. Valtaajat ovat ilmoittaneet ettei mitään neuvoteltavaa ole, vaan heidän vaatimukset ovat yksinkertaiset: palauttakaa Can Vies valtaajien haltuun, vetäkää poliisit Santsista ja vapauttakaa kaikki pidätetyt (joita tähän päivään mennessä on noin 68, heistä kaksi ennaltaehkäisevässä vankeudessa).

image_content_low_1886926_20140601112409

Lauantai-aamuna noin 300 ihmistä aloitti Can Viesin “uudelleenrakentamisen” ja arkkitehdit tarkastivat päärakennuksen ja sanoivat sen olevan edelleen hyvässä kunnossa, eikä se ole vaarassa sortua. Tähän mennessä vain sivurakennus on ehditty purkaa, joten rakennuksen käyttö olisi edelleen mahdollista.

Eilen 31.5. nähtiin jälleen suuri mielenosoitus jossa eri kaupunginosista startanneet blokit tulivat yhteen kaupungin keskustassa. Järjestäjät sanovat paikalla olleen jopa 20 000 ihmistä. Rauhallisesti sujunut mielenosoitus muuttui mellakaksi vasta Las Ramblasin päädyssä, kun Mossot päättivät estää sen pääsyn turistien täyttämälle kadulle, uhaten samantien ihmisiä kyynelkaasulla. Tämä tietenkin provosoi ihmisiä ja alkoi perinteinen roskisten polttaminen ja barrikadeja nousi jälleen sivukaduille. Yhteenotot alkoivat ja niiden jälkeen oli jälleen kymmenet roskikset ja kaksi autoa poltettu.

BARCElLONA 31-05-2014. CONCENTRACION DE APOYO A XAN VIES EN PLAZA UNIVERSITAT . FOBARCElLONA 31-05-2014. CONCENTRACION DE APOYO A XAN VIES EN PLAZA UNIVERSITAT y DISTURBIOS EN RAVAL  . FOTO CARLOS  MONTANYESTO CARLOS  MONTANYES

BARCElLONA 31-05-2014. CONCENTRACION DE APOYO A XAN VIES EN PLAZA UNIVERSITAT . FOBARCElLONA 31-05-2014. CONCENTRACION DE APOYO A XAN VIES EN PLAZA UNIVERSITAT y DISTURBIOS EN RAVAL . FOTO CARLOS MONTANYESTO CARLOS MONTANYES

Tämän jälkeen mossot piirittivät vielä satoja mielenosoittajia Gran Via – kadulla ja tarkasti henkilöllisyyden noin 50 ihmiseltä ja pidätti seitsemän. He myös kuvasivat kaikki joiden sanoivat kuuluneen “huputettuihin” (encapuchados). Mielenkiintoista on myös poliisit jakamat kiellot osallistua mielenosoituksiin, yleensä 25:een päivään. Tämä on jälleen uusi taktiikka poliisin puolelta.

Selvää on että konflikti jatkuu, eikä valtaajat ja heidän tukijansa ole aikeissa luovuttaa. Nyt pelataan kärsivällisyyspeliä ja katsotaan kumman voimat riittävät pidempään.

Barcelona: Can Vies mellakoista ensimmäiset tuomiot (3.2.2015)

Toukokuussa 2014 Mossos d’Esquadran poliisit aloittivat 17 vuotta vallattuna olleen Can Vies sosiaalikeskuksen häätämisen Santsin kaupunginosassa, Barcelonassa. Talon puolustajat olivat valmistautuneet häätöön jo pitkään ja joka puolella kaupunkia näkyi julisteita, joissa luki “Jos Can Vies jyrätään maan tasalle, on Barcelona sodassa”. Kovin kauaksi sodasta eivät seuraavien neljän päivän ja yön tapahtumat jääneet: mielenosoituksia, katujen blokkauksia, Santsin kaupungintalon muuraaminen umpeen, pankkien sabotointia ja tuhopolttoja keskellä päivää, kuten Alfons X:n metroasemalla, jossa poltettiin talon omistaneen julkisen liikenteen firman TMB:n auto. Tämän jälkeen kaupunki pysäytti talon purkamisen ja palautti sen valtaajien haltuun.

20150203070625475_2

Nyt ensimmäiset oikeudenkäynnit talon puolustajia vastaan ovat alkaneet. Ensimmäinen pitkä vankilatuomio annettiin 19-vuotiaalle Quim Nollalle, jota syytettiin mellakoinnista, virkavallan vastustamisesta, sekä “naamioitumisesta mellakkaan”. Quimin tuomioksi tuli 4 vuotta vankilassa. Oikeuden istunnossa nähtiin heti tyypillisiä epäkohtia, kuten se että Quimiä vastaan todistanut naapuri väitti olevansa täysin varma että Quim on henkilö jonka hän näki kuukausia sitten kaduilla, mutta ei ollut varma kuinka monta poliisia oli paikalla pidätyksen aikana.

Kaksi muuta henkilöä tuomittiin alle kahden vuoden tuomioihin, jotka suoritetaan ehdollisina tuomioina ja näin ollen toverit eivät joudu vankilaan. Yksi toveri tuomittiin maksamaan vahingonkorvauksia. Vahingokorvaukset tulevat nousemaan tuhansiin euroihin, joten solidaarisuutta pyydetään! Can Viesin puolustus oli yksi talonvaltausliikkeen suurimmista voitoista viime vuosina ja nyt tuon solidaarisuuden toivotaan kestävän myös oikeudenkäyntien ja vankilatuomioiden ajan.

Puolustamme vapautettuja tiloja kaikkialla! Vapaus Can Viesin puolustajille!