20111012132227240_1

Espanjan vankilajärjestelmä on yleisesti nähty yhtenä EU-maiden rankimmista, johtuen vankien eristämisestä määrittämättömiksi ajoiksi, sekä avointen elinkautisrangaistuksien langettamisesta etenkin poliittisista rikoksista tuomituille. Niin sanotun “Amerikkalaisen mallin” mukaisesti Espanjan valtio on rakennuttanut uusia, isompia ja paremmin valvottuja vankiloita ympäri maata ja samalla vankien määrä on noussut vuoden 1990 jälkeen puolella (1990: 33 035 vankia, 2009: 74 464 vankia). Samoin uusien vankiloiden tarkoituksena on ollut hajauttaa kapinoivat vangit eri puolille Espanjaa ja vaikeuttaa vankien organisoitumista.

Samalla kun vankien lukumäärä on noussut, on se synnyttänyt uusia mahdollisuuksia yrityksille. Vankilat ovat helppo tapa hankkia minimipalkalla rehkiviä työläisiä, joiden mahdollisuudet järjestäytymiseen ovat periaatteessa olemattomat (tosin he ovat myös ihmisiä joilla ei ole mitään menetettävää ja näin ollen myös potentiaalisesti erittäin vaarallisia). Lista vangeista hyötyvistä yrityksistä Espanjassa ei ole mitenkään yllättävä, vaan se koostuu lähinnä yrityksistä joiden historia on hyvin vahvasti kytköksissä työläisten oikeuksien romuttamiseen ja sortavien hallitusten tukemiseen muissa maissa. Samoin vankilateollisuuden ympärille muodostunut rakennusteollisuus ja vankiloissa tarvittavat palvelut ollaan siirretty yritysten hoidettavaksi, joiden historia on täynnä hämäräperäisiä diilejä sekä törkeitä väärinkäytöksiä, korruptiota, skandaaleja ja keinottelua.

Tässä muutama esimerkki:

Banco Santander: Espanjan suurin pankki. Kaikki vankiloiden sisälle siirrettävä raha kulkee Santanderin kautta. Vankeja varten ollaan perustettu erityistilejä joiden korot juoksevat mitään vastaavia korkeampina. Samoin Santander auttaa rahoittamaan vankiloita Latinalaisen Amerikan maissa kuten Chilessä, Kolumbiassa ja Meksikossa.

Telefonica: Vuonna 1924 perustettu yritys on yksi maailman suurimmista telekommunikaatio-fimoista ja vuonna 2005 se esitteli uuden mallin vankiloiden ja niissä tapahtuvan telekommunikaatioliikenteen hallinnoimiseksi. Tämän jälkeen se on ollut monopoliasemassa ja tällä hetkellä vankien tekemistä puheluista velotetaan reilusti enemmän kuin muurien ulkopuolella tehdyistä.

FCC (Fomento de Construcciones y Contratas): Rakennusfirma joka on vastuussa useiden vankiloiden rakennuttamisesta, viimeisimpänä Zabaijan vankila, jonne on muun muassa sijoitettu useita poliittisesti aktiivisia baskivankeja.

SIEP (Sociedad Estatal de Infraestructuras y Equipamientos Penitenciarios): Vahvasti sisäministeriöön kytköksissä oleva yritys joka valmistaa ja toimittaa vankiloissa käytettävää laitteistoa.

PLEITTAC Electronics: Sähkö – ja turvallisuusalan yritys joka tarjoaa palveluita myös telekommunikaation alalla ja paloturvallisuusasioissa.

IBERDROLA: Yksi neljästä maailman suurimmasta sähköyrityksistä, jonka lonkerot yltävät yli 40:n valtion alueelle, yksi Zabaijan vankilan pääarkkitehdeista.

EPSA Internacional: Ollut vastuussa maansiirroista Villenan ja Algecirasin vankiloita varten. Yli 40 vuotta kokemusta maan tuhoamisesta useissa maissa ympäri maailmaa. Yritys on rakennuttanut myös moottoriteitä, luotijunaratoja (Ferrocarriles de Alta Velocidad), satamia, lentokenttiä, patoja ym.

Samalla kun yritykset lypsävät lisää rahaa vankien selkänahasta, ovat tilastot vankien tilanteesta niin muurien ulko – kuin sisäpuolellakin surullista luettavaa. Sosiaaliset ongelmat jotka pakottavat ihmiset rikoksiin eivät nouse puheenaiheiksi, vaan ainoana ratkaisuna nähdään uusien vankiloiden rakentaminen ja vankilatuomioiden lisääminen – esimerkkinä voidaan mainita, että tammikuun 1.2009 – 19.3.2010 välisenä aikana Espanjan vankilukumäärä kasvoi 3198:lla ihmisellä.

Muita tilastotietoja:

-82% vangeista ei omaa kuin peruskoulutuksen.

-8% vangeista on naisia.

-32,4% vangeista oli työttömänä ennen tuomiotaan.

Vankilat ovat myös pahasti ylikansoitettuja, muutama esimerkki:

Bilbaon vankila: 88 selliä, 417:ta vankia kohtaan.

Murcian vankila: 335 selliä, 1032:ta vankia kohtaan.

Donostia (San Sebastian): 118 selliä, 409:ää vankia kohtaan.

Valencia: 184 selliä, 582:ta vankia kohtaan.

Vuonna 2012 tulee valmistumaan 46 uutta vankilaa Espanjan valtion alueelle.

Lisää tietoa vankiloista ja vankien tilanteesta lähiaikoina. Tiedot keräsi vankitukikollektiivi “Biblioteka de Evasión Barcelona”, joka työskentelee vankilajärjestelmän tuhoamiseksi ja organisoi tukitoimia vangeille, esimerkiksi jakamalla ilmaisia kirjoja vankeja tapaamaan meneville omaisille.

Tulta vankiloille! Solidaarisuutta vangeille!