20150412064610351_1

(julkaistu 12.4.2015)

Marco Camenisch, vuoristolainen, anarkisti, sabotööri. Vanki Sveitsissä vuodesta 2002. Marcon tarina on esimerkki kaikille kapinallisille ja kymmenien kaltereiden takana vietettyjen vuosien jälkeen, Marco on edelleen aktiivinen kaikissa vankien taisteluissa. Hän syntyi vuonna 1952 Sveitsissä ja vetäytyi jo nuorena vuoristoon elämään yksinkertaista elämää ja 1970-luvulla hän liittyi ydinvoiman vastaisiin taisteluihin. Vuonna 1980 Camenisch ja muita kapinallisia tuomittiin ensimmäisen kerran vankilaan, Marcolle langetettiin 10 vuoden tuomio sabotaasista “Nordostschweizer Kraftwerken” yhtiötä vastaan, Bad Ragazin alueella Sveitsissä.

Joulukuussa 1981 Marco ja viisi kapinallista karkasivat Regensdorfin vankilasta Zurichin lähellä, jota seurasi tulitaistelu vartijoiden kanssa. Yksi vartija kuoli myöhemmin saatuaan osuman luodista, toinen loukkaantui kriittisesti, mutta selvisi hengissä. Camenisch on aina sanonut ettei ollut paikalla kun vartija ammuttiin, mutta hänet tuomittiin siitä. Pakonsa jälkeen Marco vietti 10 vuotta “maan alla” Sveitsissä ja myöhemmin Italiassa, etenkin Carraran vuoristossa.

20150412064610351_2

Vuonna 1989 Sveitsin poliisi ja mediat julistivat Marcon syylliseksi Kurt Moserin, sveitsiläisen rajapoliisin, taposta ja “Blik” sanomalehti julkaisi kuvan Marcosta. Tapauksen tärkein todistaja myönsi kuitenkin myöhemmin ettei ollut nähnyt Marcoa paikalla, vaan itse asiassa ainoastaan kuullut aseen laukeamisen.

Pidätys Italiassa

Marco oli piileskellyt onnistuneesti miltei vuosikymmenen, käyttäen nimeä “Martino” aina pidätykseensä asti. Marraskuussa 1989 Carabinierit pysäyttivät hänet yhdessä Giancarlo Sergianpietrin kanssa Cinquale di Montignosossa. Seurasi tulitaistelu ja sen seurauksena Marco haavoittui jalkoihinsa. Hänen hallustaan löydettiin kaksi asetta ja kuusi “melupommia”. Marco kuljetettiin Pisan kaupunkiin, jossa hän vietti seuraavat kuusi kuukautta ja sen jälkeen hänet siirrettiin San Vittoren vankilaan, Milanossa. Italian oikeuslaitos tuomitsi Marcon 12 vuoden vankeuteen. Hän tulisi viettämään yhdeksän vuotta eristyksessä Novaran vankilassa.

Siirto Sveitsiin

Huhtikuussa 2002 Marco siirrettiin Sveitsiin Pfäffikonin vankilaan, lähelle Zurichia. Tammikuussa 2003, nälkälakon jälkeen, hänet siirrettiin toiseen vankilaan, Marcon protestoitua huonoja olosuhteitaan. Kesäkuussa 2004 hänet tuomittiin 17 vuodeksi Kurt Moserin murhasta. Myöhemmin, Marraskuussa 2006 Korkein Oikeus kumosi tämän päätöksen, sillä Marcon kaksi tuomiota ylitti 20 vuoden rajan, joka on Sveitsissä maksimituomio. Maaliskuun 13. päivä, tuomio pudotettiin kahdeksaan vuoteen.

Marco on ollut koko vankeutensa ajan aktiivinen vankien taisteluissa ja siksi jopa hänen vankeutensa aikana häntä on syytetty muun muassa FAI:n (Federazione Anarchici Informale) jäsenyydestä. Hän on jo suorittanut yli kaksi kolmannesta tuomiostaan, joka on Sveitsin lain mukaan tarpeeksi vangin laskemiseksi ehdonalaiseen vapauteen. “Oikeuslaitos” on kuitenkin toistuvasti hylännyt Marcon vaatimukset ehdonalaisesta. Viimeksi 3. Joulukuuta 2014 Lausannen oikeuslaitos vahvisti vuotta aikaisemmin tehdyn negatiivisen päätöksen ja Marco jatkaa elämäänsä vangittuna.

On aika vapauttaa Marco! Kutsumme tovereita iskemään Sveitsin valtiota vastaan ja vaatimaan toverimme välitöntä vapauttamista! On selvää että valtio haluaa tappaa toverimme vankiloissaan, kuten näemme esimerkiksi Mumia Abu-Jamalin kohdalla, jota Yhdysvaltain hallitus pitää vankina, jopa kun hänen terveytensä alkaa pettää. Espanjassa lukuisat baskivangit kuolevat vankiloissa sairauksiin, koska Espanjan hallitus “ei neuvottele terroristien kanssa”. Vankilat ovat keskitysleirejä niille jotka kieltäytyvät polvistumasta auktoriteettien edessä.

Marco Camenisch on elävä esimerkki taipumattomuudesta ja kapinasta.

Eläköön anarkia!