Photo0439

On kulunut lähes kaksi vuotta siitä kun Espanjan terrorismin vastaiset poliisijoukot pidättivät viisi anarkistia El Carmelin kaupunginosassa, Barcelonassa. Kaksi Chilen kansalaista, Monica Caballero Sepulveda sekä Francisco Solar Dominguez, ovat olleet pidätettyinä ennaltaehkäisevässä vankeudessa kyseisestä päivästä lähtien. Päivä oli marraskuun 13. 2013. Nyt tovereille on viimein määrätty oikeuskäsittely, mutta se ei tarkoita että mikään tulee välttämättä muuttumaan. Etenkin väitettyjä baskiterroristeja varten muokattu terrorismin vastainen lainsäädäntö Espanjassa sallii ennaltaehkäisevän vankeuden jatkamisen jopa kahdella vuodella.

Tämän kahden vuoden aikana olemme nähneet valtion käyttävän kaikki temppunsa murtaakseen tovereiden vastarinnan. Postin sensurointi, eristäminen, jatkuvat siirrot eri vankiloihin (espanjaksi “dispersion”) ja loppujen lopuksi, useiden heitä tukeneiden tovereiden pidättäminen kahden poliisioperaation – Pandora ja Piñata – aikana. Toverit ovat kuitenkin pitäneet päänsä pystyssä ja ottaneet kantaa keskusteluun vallankumouksellisita strategioista vangittujen kapinallisten kohdalla.

Monicaa ja Franciscoa syytetään iskuista, joista vastuun otti ryhmä nimeltä “comando insurreccionalista Mateo Moral FAI-FRI” ja sen iskut kohdistuivat katolista kirkkoa ja sen edustajia vastaan. Kuitenkin myöhemmin poliisi on pidättänyt ihmisiä myös syytettyinä toisen ryhmän “Grupos Anarquistas Coordinados” (GAC) jäsenyydestä. GAC:n nimissä ei kuitenkaan olla tehty yhtään sabotaasi-iskua, vaan ryhmä on toiminut täysin avoimesti ja julkaissut kirjan nimeltä “Contra la Democracia”, joka on kritiikki kapitalismista ja nationalismista.

Jos Monica ja Francisco tuomitaan, on tuomion pituus vähintään kuusi vuotta, mikäli terrorismisyytteet pysyvät voimassa. Mikäli syyttäjä pyytää lykkäystä ja sitä saa, voidaan siis oikeudenkäyntiä joutua odottamaan toiset kaksi vuotta. Koko tapaus on selvä kosto niin Chilen kuin Espanjankin valtioiden osalta, sillä Monica ja Francisco ovat olleet ennenkin syytettyjen penkillä, vuonna 2010 alkaneen “Caso Bombas” tapauksen aikana, kun 14 anarkistia pidätettiin Santiago de Chilessä ja Valparaisossa, syytettyinä noin 30 pommi-iskusta. Tapauksesta tuli maan historian pisin oikeudenkäynti, joka kaatui lopulta todisteiden puutteseen ja ristiriitaisiin todistuksiin poliisin ja heidän palkkaamien vasikoiden kohdalla.

Monican ja Franciscon oikeudenkäynti alkaa tiistaina 27.10. Audiencia Nacionalin tiloissa Madridissa. Tiistaille ollaan jo järjestämässä kokoontumista istunnon aikana ja jos toverit tuomitaan edelleen ennaltaehkäisevään vankeuteen, on illalla luvassa mielenosoitus Plaza Tirso de Molinalla kello 20.00 paikallista aikaa.

Vapaus Monicalle ja Franciscolle ja kaikille anarkistivangeille!
Loppu “Ley Mordazalle” ja lavastuksille!